dnes je 25.4.2024

Input:

Účtovanie refundácie stravných lístkov a účtovanie služobnej cesty konateľa v roku 2019

10.12.2018, , Zdroj: Verlag Dashöfer

2018.23.2.1 Účtovanie refundácie stravných lístkov a účtovanie služobnej cesty konateľa v roku 2019

Ing. Jozef Pohlod


Prosíme Vás, ako zaúčtovať v podvojnom účtovníctve, keď sa podnikateľ rozhodol, že všetko stravné 45 % refunduje svojim zamestnancom, nevieme však ako to správne zaúčtovať.

A čo sa týka cestovného konateľa, ak ide na služobnú cestu a jeho výdavkov, ktoré mu môžeme účtovať do nákladov. Máme mu účtovať len preukázateľné výdavky alebo mu patria aj diéty?

Podľa ustanovenia § 152 ZP je zamestnávateľ povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy, a to priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti.

Zamestnávateľ má povinnosť podľa § 152 ods. 3 ZP prispievať na stravovanie minimálne vo výške 55 % ceny jedla a maximálne 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12