2022.07.2.2 Prirodzený úbytok tovaru z pohľadu inventarizácie v roku 2022
Ing. Jozef Pohlod
Ako treba preukazovať prirodzený úbytok tovaru ako sú potraviny- zelenina, ovocie a pod., môže sa vybrať niekoľko komodít a sledovať určité obdobie tieto straty a výsledné percento zovšeobecniť pre všetok tovar? Aké percento je bežné?
Odpoveď:
Pohľad autora na problematiku:
Norma prirodzených úbytkov zásob predstavuje pravidlá a hodnoty, ktoré si určuje samotná účtovná jednotka na krytie prirodzených a nezavinených strát vznikajúcich:
- - v dôsledku fyzikálno-chemických vlastností súvisiacich s dlhotrvajúcim skladovaním (vyschnutím, vyparením a pod.),
- - v dôsledku manipulácie so zásobami v skladoch (rozliatím, rozdrvením a pod.),
- - v predajniach prirodzeným úbytkom zásob (vysušením, sekaním, vypečením a pod.), zmenami kvality a krádežou tovaru zákazníkmi.
Normy prirodzených úbytkov…