dnes je 26.4.2024

Input:

Účtovanie stravných lístkov v roku 2017

8.9.2017, , Zdroj: Verlag Dashöfer

2017.17.1.3 Účtovanie stravných lístkov v roku 2017

Ing. Adriana Stanková

§ 152 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len: „Zákonník práce”) ustanovuje povinnosť zamestnávateľom zabezpečiť zamestnancom stravovanie. Nárok na stravu má každý zamestnanec, ktorý odpracoval viac ako 4 hodiny. V prípadoch, v ktorých pracovná zmena zamestnanca trvá dlhšie ako 11 hodín, môže zamestnávateľ dodať zamestnancom aj ďalšie hlavné teplé jedlo. Zamestnávateľ je zodpovedný za poskytnutie stravovania podľa zásad správnej výživy a to buď na pracovisko alebo v jeho v blízkosti.

Stravovanie zamestnávateľ zabezpečuje dodaním jedného teplého hlavného jedla a vhodného nápoja. Túto povinnosť si môže splniť jedným z troch spôsobov:

  • poskytnutím stravy vo vlastnom stravovacom zariadení,

  • v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa,

  • sprostredkovane u právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá ma