dnes je 16.5.2024

Input:

Stravovanie zamestnancov vo vlastnom stravovacom zariadení zamestnávateľa z daňového pohľadu

24.4.2024, , Zdroj: Verlag Dashöfer

2024.04.2.1 Stravovanie zamestnancov vo vlastnom stravovacom zariadení zamestnávateľa z daňového pohľadu

Mgr. Lucia Hanusová


Ako správne účtovať v jednoduchom účtovníctve stravné zamestnancov vo vlastnom stravovacom zariadení? FO prevádzkuje reštauráciu, obedové menu je za 6,50 €. Zamestnanci sa stravujú v danej reštaurácii. Zamestnávateľ chce poskytnúť bezodplatné stravovanie zamestnancom. Ako vysporiadať DPH za nákup potravín na obedové menu pri bezodplatnom stravovaní zamestnancov? Musí sa vo výplatnej páske zamestnancov uvádzať príspevok na obed ako nepeňažné plnenie? Ak áno, v akej sume – vo výške menu za 6,50 €, či ponížený o max. príspevok 4,29 € teda v sume 2,21 €? DPH sa potom počíta zo sumy 6,50 € - suma celého menu alebo zo sumy 2,21 € - bezodplatné plnenie voči zamestnancovi?

Legislatívna úprava:

• Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani